Domačija Lobič

Domačija se nahaja v občini Kostel. Leži na jugovzhodni meji Slovenije, ob mejni reki Kolpi. Na tej krajinski ločnici se ni ustavila samo jezikovna meja med slovenskim in hrvaškim jezikom, ampak tudi politična meja med nekdanjo Kranjsko in Hrvaško. (http://www.kostel.si/)


Lobčeva Malenca

Pravilo so, da je bil od Rezrižja do Lobčeve Malence pred izgradnjo ceste najlepši košček tega dela doline. Tu je bila v veliko steno vklesana le ozka stezica, pod njo pa je zijala navpična stena. Tudi Kolpa je bila tu najbolj globoka. Pred obnovitvijo je bila to samotna hiša, ki je razpadala. V »dobi rakov« pa je bilo tukaj veliko bogastvo! V hiši je bila trgovina, lastnik pa je v glavnem trgoval z raki. Ko jih je račja kuga pomorila, se je gospodar odselil in hiša je začela propadati. Nad hišo je še vedno majhen vrtiček.

Po ustnem izročilu je od nekod prišel popotnik, strokovnjak za mline. Pisal se je Teksar. Oženil se je z lepo natakarico, ki je bila doma iz Kuretov.

Hodil je od mlina do mlina in jih popravljal. Pri Lobčevi Malenci je rekel, da so mleli najboljšo moko: belo, ostro, bel zdrob in podobno. Možakar je bil zelo zgovoren. Med prvo svetovno vojno je bil mobiliziran v avstrijsko vojsko.